Blog 9 – Generatie op generatie opgroeien in een gebroken gezin.

Dit schreef Elise in de eerste week dat wij in Brazilië waren. 

De afgelopen jaren hebben we aardig wat armoede en ellende gezien. Toch went het nooit. Ook deze keer raakte het mij weer diep. Ik ging samen met twee andere collega’s op huisbezoek. We gingen langs bij een vrouw van 35, zwanger van haar zevende kind was mij verteld. Terwijl we de steile berg opklommen dacht ik nog bij mezelf dat ik de flats die ik zag staan er nog best goed uit vond zien. Toen we vervolgens de flat binnen kwamen stelde ik mijn mening iets bij en toen we op de deur van die mevrouw klopte, de deur openging en we de kamer binnen kwamen nam ik mijn gedachte volledig terug. Er stond een oude krakkemikkige bank waar de zwangere vrouw op zat. Wij paste er met z’n drieën net bij. Haar dochter van 18 zat op een afgebroken bureau stoel naast de bank. Omdat ik nog niet alles kan volgen van een gesprek in het Portugees heb ik nog meer tijd om te observeren en dingen tot me te nemen. De muur die vol getekend is met pen, de tv die aan staat op een of andere serie en een ietwat onaangename geur zijn dingen waar ik niet omheen kan. Ik zit vol verbazing te luisteren als ik hoor dat de laatste drie kinderen van dezelfde vader zijn, maar dat die vader een drugsgebruiker is en op straat woont. Van deze man is ze nu weer zwanger door een one night stand. Ze is blij als de zwangerschap voorbij is zodat ze weer normaal kan leven. Ook al weet ze dat het haar eigen fout is, kijkt ze niet uit naar het kindje wat op komst is. Dit raakt mij. Wat een begin voor zo’n klein wondertje. Geen stabiel gezin en geen goed voorbeeld van hoe een gezin hoort te zijn. Haar jongste kind is vier jaar. En haar dochter van achttien heeft een kindje van drie. Haar kind is dus bijna net zou oud als het kindje van haar dochter. En nu krijgt haar dochter weer een zusje terwijl ze zelf al moeder is. Ik blijf me erover verbazen hoe de generaties hier door elkaar lopen. Dochter van 18 heeft net als moeder ook geen contact meer met de vader van het kind en doet niet veel meer met haar leven dan bij haar moeder thuis op de bank hangen. Als vervolgens oma binnen sjokt om te kijken wie er op bezoek zijn is het plaatje compleet. Drie generaties vrouwen met kinderen, zonder mannen. Geen van hen is waarschijnlijk opgegroeid met een vaderfiguur. Logisch dat ze zelf ook geen idee hebben hoe een gezond gezin eruit hoort te zien. Zij zijn eraan gewend om met z’n alle in een klein flatje te leven met reuze verantwoordelijkheden zonder te weten hoe ermee om te moeten gaan. Een gedachte die door me heen flitst is, je had één taak. God reflecteren als gezin, als man en vrouw in eenheid en daar is niks van terecht gekomen (en dat kun je deze mensen ook niet kwalijk nemen). Hoeveel generaties gaat dit nog door? Hoe doorbreken we deze cirkel? Hoe kunnen we werken aan gezonde gezinnen?

De mevrouw verteld dat haar broertje ooit is geadopteerd door zendelingen en dat hij in Nederland woont waar hij ook is opgegroeid. Hij heeft een vrouw en een kindje, een goede baan en een mooi huis. Ze hebben sinds kort contact met elkaar. Wat een verschil van levens. Hij lijkt alles voor elkaar te hebben en zij heeft een huis vol mensen die niet weten wat ze met hun leven moeten, snakken naar liefde en gezonde relaties maar uiteindelijk net zo eindigen als de generatie ervoor. Puur omdat ze niet weten waar te moeten beginnen met een gezond leven. En wat me nog het meeste raakt is het feit dat Gods hart breekt van zulke situaties. Hij heeft het zo perfect bedacht en bedoeld voor mensen maar wij maken er zo’n potje van. God houdt ontzettend veel van deze mensen en het is Zijn hart om een verschil te maken in uitzichtloze situaties dus ga ik daar ook voor. Maar ik heb God nodig want men, met mijn menselijke verstand weet ik niet hoe we dit ooit gaan doorbreken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s