Blog 12-Het is allemaal nieuw, het is soms zoeken, wennen, huilen, vallen, opstaan en weer door gaan!

Op de vraag: ‘’Wat is er anders aan het leven in Brazilië?’’ zouden we antwoorden: ‘’Nou, alles’’.

In Nederland was mijn werk duidelijk. Ik zou bijna zeggen; makkelijk. Ik wist mijn taken, ik wist waarvoor ik kwam. Ik had ervoor geleerd en ik wist dat ik er goed in was. Ook al had ik een baan waarin elke dag totaal anders kon zijn (ik werkte in de ouderenzorg met mensen met dementie), ik wist wat ik moest doen. Ik voelde me nuttig, waardig en ik had het gevoel dat ik wat bereikt had aan het einde van een werkdag.

Hier voelt het leven soms even als opnieuw leren lopen. Dit leven is zo anders dan het leven wat we altijd gehad hebben. In Nederland waren we als een vis in het water in de cultuur, we begrepen de mensen, de taal, sociale gewoontes en ga zo maar door. Hier is alles nieuw. Zelfs je huis schoonmaken werkt niet zoals we het in Nederland zouden doen en elke dag een gerecht op tafel met de ingrediënten die ze hier hebben is nog steeds iets waar we ernstig in kunnen groeien. Misschien is het zelfs wel zo dat we de echte diepere dingen in de cultuur nu pas gaan ontdekken. Logisch ook. Maar niet altijd makkelijk. Een nieuwe levensstijl met vallen en opstaan maar met in het vooruitzicht (hopelijk) een egaal, vlak asfalt om stabiel te kunnen blijven lopen met af en toe een punt om je aan vast te grijpen.

Ik heb wel even getwijfeld of ik het bovenste stukje zou vertellen maar ik denk wel dat het een eerlijk beeld geeft van hoe ons leven eruit ziet en hoe we door verschillende fases gaan. Het is allemaal nieuw, het is soms zoeken, wennen, huilen, vallen, opstaan en weer door gaan! En in dit alles is God een betrouwbare Vader en werkt hij door mensen heen, zo ook door ons.

Ondanks dat het afgelopen halfjaar absoluut niet makkelijk is geweest, weten we wel dat we op de goede plek zijn. We zijn hier geroepen en ondanks dat we het soms zelf even niet begrijpen is God in controle.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s